Tivolisaga

En musikal av Johan Pettersson och J.C. Schütz.
Premiär: 24 Augusti 2013 på Arbisteatern i Norrköping.

Staty och sånginspelning

Publicerad 2013-06-27 20:12:00 i Kreativt team, Musik, Planering, Rekvisita,

Bakom scenen har Aref och Eyad börjat med rekvisitan. F.t. bygger de en staty i naturlig storlek! På den här bilden ser man bara "skelettet" (här fortfarande utan armar) som senare såklart kommer täckas med muskler och kläder för att se ut som en människa. Perukstocken (huvudet) är bara för att se helheten.
 
 
På ett oplanerat möte under veckan kläcktes idén att göra en kort trailer med lite av musikalmusiken i bakgrunden. Jag arrangerade en av låtarna efter originalinspelningen med Punch and Judy Show, och igår morse bad vi några i produktionsteamet (Evelyn, Felicia, Jennifer och Matilda) att sjunga med på inspelningen. Johan och jag fick hålla oss lite i bakgrunden för att inte överrösta dem!
 
Äntligen börjar man kunna känna potentialen i materialet, och jag är extra glad att sångtexten fungerade. Det vet man aldrig förrän man hör den sjungas... En text kan se bra ut på papperet, men funkar det inte ihop med melodin och musiken så kvittar det. Textskrivande är ett ordpussel. Vi kan troligen lägga upp något resultat här nästa vecka.

På måndag är det dessutom kollationering.
 
J.C.
 
Östergötland i regndis.
  

Audition

Publicerad 2013-06-25 17:26:00 i Karaktärer, Musik, Planering,

Igår hade vi en första audition för att hitta skådespelare/sångare och dansare. Vi har fortfarande ett par roller att besätta, men vi börjar få en bra bild av hur vi "vill" att det ska se ut.
 
 
De fick göra teaterprov för Johan i små grupper, dansprov för Elin (som är koreograf), och enskilda sångprov för mig. Jag satt en våning upp med ett elpiano med icke-fungerande pedaler, vilket vi lyckades öppna och koppla ihop precis innan vi skulle börja.
 
 
 
Vi behöver fortfarande fler till ensemblen (körsångare/statister) så hör av er om ni är intresserade:
J.C.
 

Tankar och ideér

Publicerad 2013-06-24 11:10:00 i Karaktärer, Kostym, Planering,

Vi sommarjobbare fick till uppgift att komma med lite ideér om hur huvudkaraktärerna ska klä sig. Efter att ha läst manuset fick vi en ganska klar bild på vad som passade de olika rollerna. Så vi skrev ner våra tankar och ideér och gick ner till kostymförrådet och började leta kläder, våra tankar om att de kläder vi ville ha kanske inte skulle finnas försvann helt då mer än allt vi sökte fanns där. Under tiden vi var där så hittade vi passande kläder och vi tog lite kort för att visa vad vi tänkt. Men i efterhand så har vi hittat lite nya detaljer och saker som ska ändras så de blir ännu bättre. Men vi har iallafall en helhetsbild på vad vi tänkt oss. Precis som Johan sa till oss så har vi gått efter lite "disney"-tema men ändå stannat vid 16-1700 talet. 
 
På de här bilderna ser vi kläderna till tivolidirektören och en av de rika männen från Verona. 
 
På tivolidirektören har vi tänkt att byta ut den lila kappan mot en röd då det passar mer in i rollen.Vi fick inspirationen från lite sökiningar på internet och så har man ju sätt en och annan tivolidirektör i filmer. Den rika mannen från verona har på sig en kravatt som är ganska typiskt för män med lite högre klass och mera pengar. Byxorna ska vi inte ha men vi har tänkt oss liknande trekvartsbyxor med ett par höga strumpor till. Båda utstyrslarna är ganska klassiska för de rollerna och den tiden.
 
Judy, som är en av huvudrollerna, var det väldigt enkelt att hitta kläder till. Vi hade en tydlig bild på hur vi ville klä henne och det fanns ett stort urval på kläder för en roll som Judy.Hon kallas ofta ''fina flickan'' och det här var vår syn på en fin flicka på den tiden. Vit och stilrent var ett tecken på rikedom och klass. Hon är nog så flickig hon kan bli.
 
Julia & Evelyn
 
 

Romeo & Julia och Punch & Judy

Publicerad 2013-06-20 20:44:00 i Karaktärer, Musik, Planering, Story,

Sakta, sakta, har vi börjat "packa upp karusellen" på Arbis. Ett par dagar satt vi i Röda Rummet och skrev om manus och låttexter, andra dagar har vi suttit uppkopplade på skype till klockan 2 på natten.

Röda Rummet är mer inspirerande.

 
Produktionsteamet är de första som fått läsa det nya utkastet och ge feedback, och vi har diskuterat kostymer och scenografi, lusläst manuset och brainstormat. Första veckan med våra 7 medarbetare har gått snabbt, och imorgon är det midsommarafton.

Idag återkom basgången till första aktens slutlåt, via ett antikt piano och gamla handskrivna notpapper som återfunnits, där t.o.m. notlinjerna var dragna för hand. På måndag har vi audition, och det känns som att bitarna börjar falla på plats.

Tivolisaga är baserad på William Shakespeare's klassiska pjäs Romeo och Julia, och det är extra roligt att vi får möjlighet att göra premiäruppsättningen i Norrköping. Varför?

Jo, för det var i Norrköping som det första uppförandet i Norden av just Romeo och Julia ägde rum, nämligen på Egges Teater den 5:e augusti 1776. 

236 år senare är det dags igen. 

Vy från Arbis scen ut mot salongen.

Äntligen, till sist

Publicerad 2013-06-19 10:21:00 i Bakgrund, Karaktärer, Kreativt team, Musik, Story,

15 år senare.

Så brukar man inte börja en berättelse, men i vårt fall kan det inte börja på något annat sätt. Vi går över Arbisteaterns scen och pratar om öppningsscenen i andra akten.

15 år tidigare fanns ett 'popband' som hette Punch and Judy Show. De två starkast drivande medlemmarna Johan Pettersson och J.C. Schütz var vänner från gymnasietiden, och delade ett intresse för trestämmiga sångharmonier och oväntade ackordbyten. 

"Vi gör en musikal av låtarna", sa den ena efter att bandet hade splittrats.

"Ja, vilken bra idé", sa den andra.

Av olika anledningar sattes aldrig musikalen upp, men nu 15 år senare är det dags. Äntligen. Storyn är delvis omskriven, karaktärer har tillkommit, och låttexter har uppdaterats. Den 24:e augusti 2013 har Tivolisaga premiär på Arbisteatern i Norrköping.

På den här bloggen tänkte vi dokumentera vägen fram till premiäruppsättningen, där Johan är regissör och J.C. är musikaliskt ansvarig. Produktionsteamet består av sammanlagt nio personer, och förr eller senare kan ni kanske få en glimt av de flesta av oss i en eller annan form.


Välkommen att följa med på vår tivoliresa!


J.C. Schütz och Johan Pettersson

 

 Bandet när det begav sig.

Om

Min profilbild

Produktionsblogg för TIVOLISAGA - en pop/rock-musikal av Johan Pettersson och Johan Christher Schütz, inspirerad av Romeo och Julia. » Gilla oss på facebook


 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela